Her køber du BitCoins

Her kan du finde anmeldelser af forskellige BitCoin-børser. Listen nedenfor viser en række online børser hvor du kan købe Bitcoins og anden digital valuta med kreditkort eller bankoverførsel.

Navn Omsætning Handelsgebyr Pengeoverførsel Placering Verificering Noter Vurdering
Coinbase Høj 1,49% (alm) / 3,99% (kreditkort) Ja, SEPA (EU), gratis USA Påkrævet for at hæve beløbsgrænserne. Kan gøres på få minutter i app. Har brugervenlig mobilapp.
Kraken Høj 0,10%-0,26% Ja, SEPA (EU), gratis USA ca. 10 minutter op til $2000/dag. Ingen mobilapp
BitStamp Høj 0,25% Ja, SEPA (EU), gratis Storbrittanien ca. 1 uge
Liste er opdateret August 2017. Oplysningerne ovenfor er vejledende og kan være ændrede.

Kontant køb af BitCoins

Det er muligt at købe BitCoins kontant eller via MobilePay. Du betaler typisk 4-6% i gebyr til sælgeren mod de 0,25-1% som du betaler i børserne ovenfor, men kontante køb er nemmere og hurtigere når du skal i gang med BitCoins. Først skal du have en BitCoin wallet. Her er en online wallet det nemmeste, og CoinBase er et godt valg da de har en brugervenlig app til iPhone og Android som gør det muligt at modtage og sende BitCoins med det samme. Derefter skal du vælge mellem to metoder:

Metode 1: Fysisk møde - Du mødes fysisk med en person som sælger dig BitCoins. I aftaler prisen på forhånd eller ved mødet. Du overdrager kontanterne (eller overfører via MobilePay) og personen laver så en overførsel af BitCoins fra en app eller et website. Få minutter senere kan du se i din wallet (fx på en app) at overførslen er i gang, og på dette tidspunkt kan overførslen ikke annulleres. Det er en sikker og hurtig måde at anskaffe sig BitCoins på. Du betaler typisk 4-6% over udbudsprisen du finder her på forsiden. Du kan finde en at købe Bitcoins og andre cryptocurrencies af via websitet LocalBitcoins.

Metode 2: BitCoin-automat - Der findes i København flere Bitcoin-automater hvor du kan købe BitCoins med kontanter. Det foregår ganske nemt ved at du scanner din QR-kode for din BitCoin-wallet i automaten og derefter indsætter sedler. Pengene overføres automatisk til din konto. Du betaler typisk 5,5-6% mere end udbudsprisen som du finder her på forsiden. På nuværende tidspunkt (dec 2015) er der 2 BitCoin-automater i København:

Om vurderingen

I ovenstående tabel er CoinBase, Kraken og BitStamp vurderet højest. Af gode punkter hos Kraken kan nævnes den høje sikkerhed, brugervenligt design, verificering op til $2000/dag på få minutter og understøttelse af en lang række valutaer, både almindelig fiat-valuta og digital valuta. Kraken er på mange måder et sikkert og trygt sted at starte sin første BitCoin-handel. Hvis man senere ønsker det, kan man gratis overføre sine BitCoins til andre børser og wallets.

Vi anbefaler også CoinBase da det er det nemmeste sted at starte med at handle Bitcoins. CoinBase har en rigtig god mobilapp så man kan handle og følge sin wallet igennem mobilen. CoinBase er dog dyrere end de andre børser - du betaler 1,5% for handler med penge der allerede er på din konto og 3,99% for handel via kreditkort.

BitStamp er med på listen da det også er en troværdig børs med europæiske rødder, som har eksisteret i mange år. De har god support, er nemt at bruge, men understøtter ikke mange crypto-currencies.

Vi har ikke medtaget "formidlere" såsom mange danske websider (123bitcoin, copenhagenbitcoin, nordicbitcoin mm.) da de ikke er rigtige børser. De firmaer lever primært af at handle for andres penge igennem børserne og så sende valutaen til kunderne. Vi anbefaler i stedet kunderne at gå direkte til børserne - det er IKKE svært at komme i gang på hverken Kraken, Coinbase eller BitStamp.

Vi har fjernet flere børser fra denne liste da nogle børser er lukket ned eller mangler udvikling. Da denne liste startede i 2012 var Mt. Gox og BTC-E fx på listen, men da de begge lukkede er de nu fjernet. De tjener nu til skrækeksempel på at det er vigtigt at vælge en troværdig børs og opbevare større beløb via cold storage (dvs. i en wallet du har på din computer/telefon/USB-stik - fx via programmet MultiBit) Der er flere troværdige udbydere end der har været plads til i listen - vi har blot forsøgt at anbefale de mest troværdige og brugervenlige for danske kunder. Se flere BitCoint-børser her.

Mere om børserne

Det at vælge en børs handler ikke om mere end et navn og en brugervenlig webside. Der er flere ting, som man skal være opmærksom på:

Omsætning

Det er en god idé at vælge en børs, som har mange kunder i forvejen. Det gør det nemmere at købe og sælge dine BitCoins, da der vil være mere aktivitet i ordrebøgerne. Derudover vil prisen på BitCoins også være mere aktuel, da de store børser er toneangivende overfor resten af børserne. Da BitCoin stadig er en relativ ny valuta, vil der naturligvis være forskelle i priserne på de enkelte børser, når man følger prisen i realtid. Hvis du ser live-priserne her på siden, vil du se priser og omsætningstal fra BitStamp.

Gebyr for handel

Handelsgebyret varierer fra børs til børs, og på de enkelte børser imellem kundetyper og handelsstørrelse. Derfor bør det som minimum sikres at den børs man anvender har konkurrencedygtige priser. Gebyret pålægges hver enkelt handel (både køb og salg), og bliver derfor mere og mere relevant jo mere man sælger og genkøber.

Priser for pengeoverførsel

Der vil ofte, men ikke altid, være et gebyr for at overføre penge fra din bank til dit digitale depot. Dette fratrækkes det overførte beløb, og varierer fra 0% til et par procent, så det bør undersøges på forhånd hvad gebyret er. Gebyret sikrer børsen mod det manuelle arbejde der ofte vil være med at parre en bankoverførsel med et digitalt depot.

Minimum for pengeoverførsler

Når du skal overføre fra en dansk bankkonto til dit digitale depot i din børs, vil der ofte være et minimumsbeløb, som det er krævet at du overføre. Du bør undersøge hvad minimumsbeløbet er hos den børs du ønsker at handle hos, og sikre dig at den matcher dine behov.

Fysisk placering

Mange børser er placeret i EU eller Asien, da der her er lempelige regler for, og mindre kontrol med handel med digitale penge. Der har været mange amerikanske børser, men en del af dem har været nødt til at lukke ned, da reguleringen med denne typer af finansiel aktivitet er strengt kontrolleret i USA.

Tilgængelig af bankkonti

For at komme i gang med at overføre fra Fiat-penge (dollar, euro, mv.) til digitale penge (BitCoins, LiteCoins, NameCoins mv.) skal du først overføre penge til en bankkonto, som tilhører den børs du handler hos. De fleste store børser har en europæisk bankkkonto, som gør overførslen billigere og hurtigere, mens nogle få endda har en dansk bankkonto, der muliggør en hurtig dag-til-dag pengeoverførsel.

Verificering af konto

Alle de store børser har det til fælles, at de kræver en form for verificering af dine personlige informationer, før du kan handle BitCoins. Verificering kan bestå i at angive personlige oplysninger, og indebærer også typisk, at man skal indsende kopi af pas/sygesikring/elregning eller andet der kan dokumentere navn og adresse. Det er forskelligt fra børs til børs hvordan det håndteres, og nogle har forskellige trin af verificering, som hver indebærer forskellige beløbsgrænser for handel.

Sikkerhed

Hvilke sikkerhedsforanstaltninger er der indbygget på websiden? Er dine passwords sikre og er siden sikret mod hackerangreb. Nogle gode ting at se efter er totrinsbekræftelse og automatisk logud.

Links til mere information